Hvor kan jeg levere batterier?
Alle batterier kan leveres gratis til butikker som selger samme type batterier, uavhengig av merke. Batterier kan også leveres gratis på gjenvinningsstasjonen. Visste du at brukte batterier aldri skal kastes i restavfallet? Batterier som feilaktig kastes i restavfallet er en brannrisiko – både i avfallsbeholderen, under avfallstransporten og på gjenvinningsanlegget. Derfor bør du unngå å samle opp store mengder batterier, teipe polene på batteriene du har samlet opp, og sørge for å regelmessig levere batterier til nærbutikken eller det lokale avfallsmottaket.
Hva blir batteriene til?
Når batteriene gjenvinnes kan materialene de består av brukes på nytt. Vanlige husholdningsbatterier inneholder eksempelvis sink, og det har blitt beregnet at vi vil gå tom for sink rundt 2030, hvis vi fortsetter å utvinne like mye som vi gjør i dag. Derfor er det viktig at vi bruker råvarene flere ganger, fremfor å stadig utvinne nye fra naturen, fordi det bidrar til at vi tar bedre vare på ressursene våre. Sink kan brukes i nye batterier, eller til fargepigment i maling. Bly kan bli til nye blybatterier, og kadmium kan blant annet brukes til nye kadmiumbatterier. Nikkel og kobolt kan brukes til metallegeringer i stålindustrien.
Etter at du har samlet inn og levert batterier til en dagligvarebutikk eller gjenvinningsstasjon, transporteres batteriene til et regionalt anlegg. Her pakkes batteriene før de transporteres videre, for eksempel til Batteriretur sitt anlegg i Fredrikstad. På anlegget kontrolleres fatene eller pallene med batterier og sorteres etter kjemisk sammensetning. Det er viktig med en god sortering, siden ulik batterikjemi krever ulik behandling videre. Batteriene transporteres deretter til ulike godkjente anlegg i Europa, avhengig av batteritype, hvor de materialgjenvinnes.
Hva skjer hvis jeg kaster batterier i restavfallet?
Når batteriene gjenvinnes kan materialene de består av brukes på nytt. Vanlige husholdningsbatterier inneholder eksempelvis sink, og det har blitt beregnet at vi vil gå tom for sink innen 2030, hvis vi fortsetter å utvinne like mye som vi gjør i dag. Kaster du batterier i restavfallet, kan ikke materialene de består av brukes på nytt. Sinken kunne eksempelvis blitt brukt i nye batterier, eller som pigment i maling.
Noen batterier er miljøskadelige, og disse kan inneholde tungmetallene kadmium (Cd), kvikksølv (Hg) eller bly (Pb). Disse stoffene er blant de farligste miljøgiftene vi kjenner til, og hvis de kommer på avveie kan de gjøre stor skade på miljø, dyr og mennesker. Derfor er det svært viktig at alle batterier leveres inn, og ikke kastes i restavfallet, så miljøgiftene blir tatt hånd om på en forsvarlig måte.
Det kan være noe restenergi igjen i batteriene, selv om det ikke gir elektrisitet til fjernkontrollen eller lekebilen. Batterier som feilaktig kastes i restavfallet utgjør derfor også en brannrisiko – både i avfallsbeholderen, under avfallstransporten og på gjenvinningsanlegget. Derfor bør du teipe polene på batteriene du har samlet opp, unngå å samle opp store mengder batterier og sørge for å regelmessig levere batterier til nærbutikken eller det lokale avfallsmottaket.
Hvorfor må polene på batteriene teipes?
Det kan være noe restenergi igjen i batteriene, selv om det ikke gir elektrisitet til fjernkontrollen eller lekebilen. Derfor skal du huske å teipe polene før du leverer de fra deg, for unngå kortslutning og for å gjøre batteriene mindre brannfarlige.
Finnes det noen lure måter å oppbevare batterier på hjemme?
Unngå at gamle batterier blir liggende i skap og skuffer, eller at det hoper seg opp med batterier. Det er ofte litt restenergi i igjen i batteriene, som gjør at de kan kortslutte og utgjøre en brannfare. Tape derfor alltid polene. Samle heller brukte batterier i en liten beholder som det er lett å ta med i handlenettet når du uansett skal på matbutikken. For mange fungerer det fint å ha en liten boks, eller et tomt syltetøyglass i skuffen, gjerne med en liten teiprull oppi. Den minner deg på å teipe polene.
Hva gjør jeg med batterier som lekker – og er det farlig å ta på dem?
Tidligere var det vanligere med lekkasje fra batterier (elektrolytt), men dagens husholdningsbatterier er bygd opp på en annen måte, noe som for eksempel gjelder alkaliske batterier. Det kan forekomme lekkasjer, selv om det skjer sjelden, og da er det dette du skal gjøre:
- Får du elektrolytt på huden skal du umiddelbart vaske med såpe, før du skyller grundig med vann.
- Får du elektrolytt i øynene må du skylle grundig med rent vann og kontakte lege med en gang.
- Har noen svelget elektrolytt må dere umiddelbart ta kontakt med lege.
Tilbake til spørsmål og svar