Intropost
De siste 15 årene har Sortere gjort det enklere for deg å gjøre ditt, ved å gi deg svar på hvordan du sorterer og leverer ulike typer avfall. For mange er det like naturlig å bruke Sortere når du lurer på hvor ren plastemballasjen må være, som det er å bruke Google når du lurer på når skattemeldingen egentlig skal inn. Det er vi veldig stolte av.
Når vi sorterer, bruker vi naturressursene smartere. Men, med et stadig økende forbruk og en verden som tømmes for ressurser, er ikke sortering lenger nok. De siste årene har Sortere jobbet mer med hvordan vi alle kan lage mindre avfall og ta gode forbruksvalg, og nå har Sortere nye nettsider som gjøre det enklere å ta vare på ressursene.
Du kan fremdeles bruke Sortere når du lurer på hva som skal hvor, og søkene har blitt enda bedre. Enda mer presis. Men, nå kan du også bruke Sortere når du lurer på hvordan du skaper mindre avfall, hva emballasjen egentlig er laget av, eller hvorfor du skal gidde å sortere og redusere avfall. På Sortere vil du få svarene, veiledningen og inspirasjonen du trenger.
Bildemulighet: https://unsplash.com/photos/6YFEAJzVsfg
Om hva skjer etter du har sortert
Når du går ut med søpla om morgenen står avfallsdunken, som var full i går kveld, tom og klar for nye poser. Hva har egentlig skjedd? Når avfallet hentes hjemme hos deg, begynner reisen gjennom et komplekst og fascinerende system. På nye sortere.no kan du bli med på turen, og få full oversikt over hva som egentlig skjer med drikkekartongen, elektronikken, glassemballasjen, metallemballasjen og plastemballasjen etter du har sortert den.
Bildemulighet: https://stock.adobe.com/no/images/steel-foundry-iron-foundry-smeltery/278758256
Om Hvorfor Sortere
Glass er laget av smeltet sand. Det er sand overalt og derfor kan det være fort gjort å tenke at det er en ressurs vi har uendelig mye av. Vi har sand i badebuksa, sand i skoen, sand i nesten alle land. Likevel er sand en begrenset ressurs, fordi vi bruker så mye av den.
De siste 20 årene har verdens bruk av sand tredoblet seg, og i dag er sand den naturressursen vi bruker nest mest av (vann er på førsteplass). Vi bruker sand raskere enn vann og vind klarer å lage ny, og det gjør at sandbudsjettet vårt er i minus. Skikkelig i minus.
Når vi sorterer, er vi med på å holde etterspørselen av nye ressurser nede. Når du sorterer syltetøyglasset og vinflaska, sørger du for at det kan lages nye produkter av disse, i stedet for at vi må hente ut ny sand. Det gir i tillegg mindre klimagassutslipp. Sorterer vi glassemballasje er vi også sikre på at glasset ikke havner i naturen, hvor den har en vanvittig lang nedbrytingstid (opptil en million år!), samtidig som den kan gjøre stor skade på natur, dyr og mennesker. Kanskje på tide at vi behandler glass og sand litt mer som gull, litt mindre som gråstein?
Det du leste her er en liten bit av nye sortere.no, hvor du kan bli bedre kjent med naturressursene som tingene våre er laget av. Vi lover at det å sortere ikke blir det samme igjen, når du vet at syltetøyglasset egentlig er sand. At makrell i tomat-boksen har reist helt fra ekvator.
Bildemulighet: https://unsplash.com/photos/jgPcjw2tBVc
Hvorfor redusere
Spør du den eldste du kjenner, kan h*n fortelle deg at de hadde et annerledes forhold til ting før. Folk flest hadde ikke mer enn de trengte, og de tingene de hadde, de tok de skikkelig godt vare på. De som er eldst i dag pleide for eksempel å utnytte og spise hele dyret. Det var vanlig å lappe bukseknær og stoppe sokker, før de utslitte tekstilene kanskje endte opp som filleryer. Å vedlikeholde og reparere var en selvfølge og en nødvendighet.
I dag har vi fast food og fast fashion. I Europa i dag kjøper vi over dobbelt så mange klær som for 15 år siden, og vi bruker dem bare halvparten så lenge. Og det er ikke rart vi kjøper mer nytt enn før. I dag er det som oftest mye billigere å gjøre det, enn å reparere det vi allerede har. Tingene våre er også av en helt annen kvalitet enn tidligere. Plagg som før ble håndstrikket i ull, er i dag maskinstrikket i polyester. “Nye” produkter som mobiltelefoner er ikke ment for å vare lenge.
Hvordan har vanene våre endret seg? Hvordan har vi blitt til et bruk og kast-samfunn? Hvorfor mener vi at de som produserer og selger tingene vi omgir oss med har det største ansvaret? Og hva kan vi alle gjøre for å bruke og bevare det vi har, litt som i «gamledager»?
Les «Alt vi bruker er en del av jordkloden» på nye Sortere.no og få tips til hva du kan gjøre for å lage litt mindre avfall.
Lenke: https://sortere.no/hvorfor-redusere
Bildemulighet: https://unsplash.com/photos/ztfb85G4Pos