Illustrasjon av avfallsbeholder med tullebriller og -bart

Tull og tøys i avfallsbransjen

1. april tittet mange spøkefugler i avfallsbransjen opp fra avfallsdunkene sine for å skape latter og forvirring blant sine følgere i sosiale medier. Vi har samlet en liten håndfull av årets aprilspøker.

50 nyanser voksenleketøy

I februar kjørte Romerike avfallsforedling IKS (ROAF) en kampanje hvor man kunne vinne billetter til premierevisningen av “50 Shades of Grey”. Målet var å samle inn mer EE-avfall, nærmere bestemt innen kategorien leketøy for voksne. Dette spilte selskapet videre på i årets aprilspøk, hvor de annonserte følgende på Facebook: “Etter et vellykket event i forbindelse med filmen Fifty Shades of Grey fortsetter ROAF sin kampanje for å samle inn EE-avfall. Alle kunder som kommer til Skedsmo gjenvinningsstasjon i dag innen kl. 19.00 vil bli møtt av våre blide ansatte iført effekter fra Fifty Shades. Oppgi kodeord “fifty” i betalingsbua for å få utdelt fiffige rekvisitter for voksne. God påske!”

Facebook-post: ROAF sin april-spøk

Lille speil på veggen der

Blir vi flinkere til å kildesortere om vi ser oss selv i øynene i kasteøyeblikket? 1. april lagde LOOP en sak om en ny prototype på avfallsbeholdere med speil i lokket, med påskriften “Har du husket å kildesortere?”. Renovasjonsselskapet for Drammensregionen (RfD) ble med på spøken i forbindelse med sin kampanje duerflink.no, og saken ble delt på Facebook med følgende tekst: “Lille speil på veggen der, hvem kildesorterer best i landet her? Speil i avfallsbeholderen skal få innbyggerne i Drammensregionen til å kildesortere enda bedre. Tror du vi vil bli mer miljøbevisste av å se vår største kritiker i øynene, nemlig oss selv?”

Det ble også skrevet en pressemelding om “prosjektet”, i håp om at noen skulle gå fem på. Noen dager etter publiseringsdatoen gikk Røyken og Hurums avis rett på limpinnen, og informerte sine lesere om de nye avfallsdunkene. Saken ble også omtalt i en VG-sak om aprilspøker.

Facebook-post: LOOP og RfD sin aprilspøk

Renovasjonsbil for buss

1. april kunne Trondheim Renholdsverk friste med å plukke opp mer enn bare avfall – nå kunne du selv få bli med renovasjonsbilen på tur. “Trondheim Renholdsverk har inngått et samarbeid med AtB, så fra 30. mai i år kan du med måndeskort på bussen få sitte på våre biler til dit du skal.” Etter kommentarfeltet å dømme lot ikke mange seg lure, men spøken fikk veldig positiv respons fra følgerne. Enkelte ønsket også at det var sant: ”Herlig, alltid ønska å få sitte på søppelbilen.”

Facebook-post: Trondheim Renholdsverk sin aprilspøk

Dårlige sorterere tatt på fersken

1. april gikk Øvre Romerike Avfallsselskap (ØRAS) hardt ut mot dårlige kildesorterere, og postet følgende beskjed: “Nå er vi kraftig lei feilsortering i returpunktene for glass- og metallemballasje på Øvre Romerike. Over påske, vil vi installere web-kameraer koblet til en sensor i flere av containerne for å få bukt med problemet”. De la også ved et filmklipp hvor de forklarte hvordan systemet skulle klare å analyserte materiellet som ble lagt i konteineren, slik at de kunne ta gjerningsmennene på fersken. Det hele var selvsagt en spøk, men satte kanskje en støkk i slappe kildesorterere?

Facebook-post: ØRAS sin aprilspøk

Optisk avfalls-illusjon

Inspirert av den store kjole-debatten, hvor sosiale medier eksploderte over hvorvidt en kjole var blå og svart eller hvit og gull, valgte BIR en artig avfalls-vri på fenomenet. “Mange husker nok kjolebildet som satte hjerner i kok på sosiale medier på grunn av at folk oppfattet fargen ulikt: enten blå- eller gullfarget. Vi har blitt gjort oppmerksom på at overraskende mange av våre kunder opplever det samme når det kommer til det blå lokket på papirspannene våre. Hvilken farge ser du?” For å skape ekstra forvirring hadde de for anledningen farget lokket på avfallsdunken grønt i stedet for den originale blåfargen. De fleste så ut til å skjønne spøken, men noen slang seg på for å skape ytterligere forvirring: “Jeg ser gull/grønn mens samboeren ser blå! Hva som skjer?”

Facebook-post: BIR sin aprilspøk