Foto: Bo Eide Miljøfoto

Strandryddedagen: Med stø kurs mot 2014

I 2013 har Strandryddedagen befestet sin posisjon som en nasjonal kampanje mot marin forsøpling. Mens kampanjen i 2011 samlet 2000 ryddere til dugnad, har over 10 000 ryddere bidratt i år. Udefinerbare plastbiter er fremdeles det de finner mest av.

Mali Hole Skogen er marinbiolog og kampanjeleder i Hold Norge rent. Hun er bekymret over at mesteparten av det vi finner på strendene er plast:

-Nedbrytningstiden for plast er lang, og på veien dit deler plasten seg opp i mikropartikler som er umulige å rydde, forklarer Mali. Hun minner også om at disse plastbitene til forveksling kan minne fugler og andre dyr om mat.

Fornøyd med årets innsats

Mali tar med seg årets erfaringer når hun planlegger Strandryddedagen 2014. Hun er full av beundring overfor den innsatsen som ryddere over hele landet har lagt ned:

-Tilsammen har våre ryddere registrert over 100 000 gjenstander som er funnet på strender langs hele Norges kyst. Nye miljøer, som dykkere, surfere og båtentusiaster, har kommet til og bidratt på nye måter, forteller Mali.

Førstkommende lørdag, den 21. september, går den internasjonal strandryddedagen av stabelen. Du kan lese mer om den hos Ocean Conservancy.

RELATERTE LENKER