Øystein Dolmen med LOOP Miljøskoles Knutsen & Ludvigsen-hefte.
Øystein Dolmen med LOOP Miljøskoles Knutsen & Ludvigsen-hefte. Foto: Johnny Syversen

Søppelpreik med Knutsen

-Jeg fikk mye tyn da kildesortering ble innført i Trondheim, forteller Øystein Dolmen. -Jeg husker jeg ringte Renholdsverket med et spørsmål: Jeg har en sag jeg vil kaste, hva skal jeg gjøre med den? Det er ikke rart jeg var usikker, saga var jo laga av både plast og metall! Renholdsverket fortalte meg at den skulle i restavfall. Så da kasta jeg den der. Et par dager senere måtte jeg ringe dem opp igjen. Da hadde jeg nemlig et par gamle ski jeg ville bli kvitt. Plastski med metallkanter. Hva skulle jeg gjøre med dem? Skiene fikk nemlig ikke plass i søppelkassa og saga hadde jeg allerede gitt bort!! Men nå er jeg blitt en mønsterborger altså, forsikrer Dolmen med et lurt smil.

Vi treffes på en hyggelig café i Østbanehallen ved Sentralstasjonen i Oslo. Dolmen er midt i lanseringen av filmen “Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin” og har et hektisk program. Han flyr fra det ene arrangementet til det andre, men tar seg mer enn gjerne tid til en prat om undervisningsheftet han har laget i samarbeid med LOOP Miljøskole.
– Jeg synes det er utrolig artig at dere så denne filmen som en mulighet for et tegneseriehefte om Knutsen & Ludvigsen og kildesortering, sier Dolmen. Øystein Dolmen har selv vært aktivt med i utvikling av heftet og har skrevet manuset til historien.

I manusprosessen lærte han mye han ikke visste om kildesortering. -Jeg måtte holde tunga rett i munnen for ikke å kaste søpla i feil beholder ja, forteller Dolmen. Han fikk god sorteringsveiledning av Terje Eckhoff, prosjektleder for LOOP Miljøskole. Eckhoff er strålende fornøyd med samarbeidet. – Å få mulighet til å jobbe med en kapasitet som Øystein Dolmen har vært en ren glede. Øystein har boblet over av gode idéer og manusforslag. Min oppgave har vært å sikre det avfallsfaglige og passe på at innholdet dekker de ulike ordningene for kildesortering vi har rundt omkring i landet vårt. Vi kom i mål til slutt og jeg synes at resultatet er blitt knallbra!

Bestillingstallene bekrefter dette. I skrivende stund har skoler og barnehager bestilt over 28.000 av LOOP Miljøskoles hefte med Knutsen & Ludvigsen. Har du enda ikke bestilt? Bestill heftet her.

Samarbeidet med LOOP Miljøskole resulterte også i at temaet kildesortering blir representert på ulike måter i filmen. I tunnellen til Knutsen & Ludvigsen finnes det for eksempel et pantehull. I magen på hvalen møter vi to resirkuleringsdyr, og de nusselige rottene i kloakken bor i hus som er resirkulerte fra mange rare ting. -Tunnellen til Knutsen & Ludvigsen er jo en skikkelig svinesti, de har hatt godt av å lære ett og annet om kildesortering, mener Dolmen.

Mange vil samarbeide med Øystein Dolmen, flere enn han har kapasitet til, så hvorfor ville han jobbe med LOOP Miljøskole? -For det første synes jeg det er viktig å lære unger om verdien av kildesortering. For det andre synes jeg Knutsen & Ludvigsen passer bra til å engasjere ungene om dette temaet. Knutsen & Ludvigsen er antihelter. De er noen skikkelige surrekopper og trenger hjelp. Når ungene hjelper Knutsen & Ludvigsen føler de seg ovenpå. Samtidig har de det både morsomt og lærer noe viktig i samme slengen. Denne kombinasjonen fungerer veldig bra, sier Dolmen.

Prosjektleder Terje Eckhoff er enig i at det er bra å bruke kjente figurer for å nå frem til barn med budskapet om kildesortering. -Vi begynner nå å få en eksklusiv rekke av figurer som representerer eller har representert LOOP Miljøskole. Donald, Nemi, Albert Åberg og nå Knutsen & Ludvigsen. Det er ikke så mange andre som har denne gjengen i “stallen”, avslutter Terje med et smil.

Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin hadde premiere i september i år. Hittil er den kritikerroste filmen sett av over 205 793 publikummere (Kilde: filmweb).

Illustrasjon: Øystein Dolmen