Nytt liv for FM-radioen

I løpet av 2017 slutter de nasjonale radiokanalene sine FM-sendinger i hele Norge, men det betyr ikke at den gamle radioen er er ubrukelig. Den kan få et nytt liv med oppgradert teknologi eller bli gjenvunnet til råvarer som gull og kobber.

Det er gull i gamle radioer
Har du kjøpt eller fått DAB+ radio, kan den gamle radioen få et nytt liv. 90% av radioen kan gjenvinnes og brukes til produksjon av nye produkter, og 9% kan energigjenvinnes. Gull, kobber og aluminium kan tas ut av radioen og brukes på nytt, i stedet for å måtte tas ut av gruver.

Det er gode nyheter, både med tanke på energisparing, men også med tanke på at verden kommer til å gå tom for f.eks. kobber om cirka 30 år dersom vi fortsetter dagens forbruk. De fleste metaller kan brukes om igjen i det uendelige, uten å forringes. Det er fremdeles aluminium i bruk som ble utvunnet i 1895. Radioer kan leveres inn gratis som EE-avfall til forhandlere som selger radioer og lignende eller til en lokal gjenvinningsstasjon.

– Om du velger å bytte ut din gamle radio med en ny DAB-radio er det viktig at du får levert inn den gamle radioen på riktig måte, slik at apparatet blir gjenvunnet til nye råvarer som kan bli til nye produkter, forklarer ansvarlig for sortere.no, Sylvelin Aadland.

– Du kan gratis levere inn radioen på din nærmeste gjenvinningsstasjon eller til en forhandler som selger tilsvarende. Alle radioer som blir samlet inn, blir til nye materialer.

Fortsett å bruke den gamle radioen
Mange tror at de er nødt til å bytte til ny radio når FM-nettet slukkes, men det er feil. Det er lett å få inn de nye kanalene med en adapter som selges i elektriske forretninger. Dersom radioen har inngang til ekstern lydkilde som høretelefoner eller høyttalere, kan man plugge inn en adapter og bruke radioen videre. Adapteren tar inn de digitale radiosignalene og sender dem videre til den gamle radioen som nå har blitt til en forsterker. Adaptere får man tak i til både hjemme- og bilradio.

– Oppgradering vil uten tvil være best for miljøet, sier prosjektleder på sortere.no, Sylvelin Aadland. Jo mer man kan forlenge et produkts levetid, jo bedre er det for miljøet.

Fakta om EE-avfall
I 2015 ble det samlet inn nærmere 150.000 tonn EE-avfall.
 I kategorien EE-avfall som radioer faller inn under, ble 90% gjenvunnet til nye materialer, mens 9% gikk til energigjenvinning. Radioer består av mange ulike råvarer som kan gjenvinnes og brukes til produksjon av nye produkter som kobber, jern, aluminium, plast, gull og sølv.
75% av aluminium som ble utvunnet i 1895 er fremdeles i omløp – metaller kan gjenbrukes i det uendelige uten å forringes.
I tillegg til at vi tar vare på råvarer som det finnes begrenset av, sparer vi CO2-utslipp og energi når metall og plast gjenvinnes.
Det finnes tre returselskaper i Norge som har ansvar for at radioer blir gjenvunnet: Renas, Norsirk og ERP.

For mer informasjon og din nærmeste gjenvinningstasjon: www.sortere.no/radio