Båten “Galdhøpappen”, et klatrefjell bygget av papp, vant Glomma Papp-prisen.

Norges eneste pappbåtseilas

Sommerens sprøeste eventyr fant sted i Fredrikstad, da Norges eneste pappbåtseilas ble arrangert for 23. gang. De utroligste kreasjoner ble sjøsatt, alle laget av bølgepapp.

Glommafestivalens høydepunkt samlet rekordmange tilskuere i år, og ivrige skuelystne hadde samlet seg på begge sider av elva for å se båtene vise seg frem.

Kreative pappbåter

Familier, idrettslag, foreninger, bedrifter, barnehager og skoler legger ned mye arbeid og kreativitet i utvikling av de flotteste båtene. Glomma Papp stilte også i år bølgepapp til rådighet. Seilasen nedover elva er nok klimakset for alle de som har brukt flere uker på å bygge pappbåtene sine.

Og på magisk vis var bølgepappen forvandlet til de utroligste kreasjoner. Her var to meter høye katter, en hest i naturtro utforming og størrelse, en gigantisk sommerfugllarve, en jungel og en kopi av Kon Tiki, for å nevne noe.

Vinnere

Hele fire vinnere i forskjellige kategorier ble kåret.

  • Familie- og barn: SFO med båten “Jungelskogen”.
  • Lag og foreninger: Dyrebeskyttelsen med pappkattene.
  • Best in show: Narvesen med sitt isfjell.
  • Glomma Papp-premien: Båten “Galdhøpappen”, et klatrefjell bygget av papp.

Alt til gjenvinning

Når festen er over og vinnerne kåret, starter planleggingen av neste års seilas. Og pappbåtene? De går selvsagt til gjenvinning. Kanskje gjenoppstår de i ny drakt neste år?

Norsk Resy

Norsk Resy har ansvar for å sikre at kassert brun papiremballasje, i hovedsak bølge- og massivpapp, blir samlet inn og gjenvunnet. Innsamlingen og gjenvinningen av bølgepapp holder seg stabil på gode, høye returtall. Bølgepapp økte i 2011 returandelen til 99,7 prosent; en andel som har vært meget høy i en årrekke. 94,5 prosent av den innsamlede bølgepappen blir gjenvunnet til nye produkter.

Denne artikkelen er skrevet av Tur Retur, i samarbeid med Norsk Resy.