Fra oppsetningen av Garbagiamysteriet ved Cicignon skole i Fredrikstad

Morsomt og mystisk miljøteater

Garbagiamysteriet er ingen påskekrim. Teaterstykket om miljø og forbruk, som er utviklet for 4. trinn av LOOP Miljøskole og Kulturværste, er like relevant året rundt. Dette er miljøteater som gjør barna bevisste på sammenhengen mellom forbruk, miljø og avfall, samtidig som de har det kjempegøy.

“På en kreativ og humoristisk måte lærer Garbagiamysteriet både elevene som deltar og tilskuerne om konsekvensene av vårt forbruk.”
Hilde Moe, Framtidens byer

Da Cicignon skole i Fredrikstad hadde urpremiere på Garbagiamysteriet i oktober i fjor, var NRK til stede for å dekke begivenheten. Og da LOOP markerte sitt tiårsjubileum måneden etter, var et utdrag fra stykket en naturlig del av forestillingen. Samme kveld mottok Trondheim kommune LOOPs miljøpris. Premien var et teaterkurs for lærere og pedagoger i regi av Kulturværste.

Se video her!

Framtidens byer

Garbagiamysteriet vil også være svært synlig i vår. En smakebit av stykket blir framført under Storsamlingen for Framtidens byer i Oslo 23. og 24. april, og i skrivende stund jobber faktisk sju skoler i Fredrikstad/Sarpsborg med forestillingen. Målet er å være klar til verdens miljødag 5. juni.

Garbagiamysteriet er forankret i kompetansemålene i Kunnskapsløftet, og jobbing med stykket innbyr til å kombinere flere fag. De mest nærliggende er norsk, musikk, samfunnsfag, naturfag og kroppsøving. Hovedmålet er å stimulere til videre refleksjon rundt eget forbruk og hva man selv kan gjøre av enkle miljøtiltak. Garbagiamysteriet kommer for øvrig som komplett pakke med alt man trenger for enkelt å kunne sette opp forestillingen på egen skole, deriblant manus, noter, ferdig innspilt musikk, rollebeskrivelser, videoklipp til inspirasjon og masse nyttige tips.

“Tverrfaglig jobbing inkluderer alle elevene og bidrar til et godt klassemiljø. Dette er en gavepakke til skolene!”
Kirsten Semb, kontaktlærer 4. trinn ved Cicignon skole

I Garbagiamysteriet blir vi presentert for familien Konsum og trillingene Ville, Bille og Trille. De bruker og kaster i hytt og vær, uten å ofre sine dårlige miljøvaner en tanke, og får absolutt alt av forbruksvarer fra et tre på kjøkkenet. Men hva skjer den dagen treet slutter å forsyne dem med det de vil ha? Mon tro om den gåtefulle skikkelsen Mister Fix vet råd? Han tar med seg trillingene til Garbagia, et underjordisk rike der hverdagen er en ganske annen enn den de er vant til …

Bestill teaterpakken

For å dekke royalties til manusforfattere og komponister, må skolene betale en avgift på kr 2000,- for teaterpakken. Til gjengjeld står skolen da fritt til å sette opp så mange forestillinger den måtte ønske i løpet av ett år, og utlegget kan for eksempel tjenes inn igjen ved å ta noen skarve slanter i inngangspenger til forestillingen. Skal skolen din bestille pakken? Du trenger vel ikke være Poirot for å oppklare akkurat dét mysteriet. Bestill teaterpakken i dag!