Min hverdag

Gjenbruksbutikken på Agder Renovasjons mottak i Arendal tar i mot alt fra møbler, lamper og servise til klær og sko. Beate Kjenndalen er ansvarlig for avdelingen for klær, sko og vesker. Hun brenner for gjenbruk, og slipper gjerne alt hun har i hendene for å redde klenodier som er på vei ned i containere på mottaket.

Beate begynte å jobbe i gjenbruksbutikken i 2011 etter at en venninne lurte på om hun kunne tenke seg og starte opp en egen avdeling for klær. Dette kunne hun rett og slett ikke si nei til:
– Muligheten til å starte noe fra bunnen av virket utrolig spennende. I tillegg er jeg interessert i klær og mote, så denne kombinasjonen var derfor perfekt for meg, forteller Beate.
I tillegg til å være drive klesavdelingen er hun ansvarlig for gjenbruksbutikkens blogg og sosiale medier. På butikkens Instagramprofil legger hun ut flere bilder i løpet av dagen.

Skattejakt i gjenbruksbutikken

Utenfor gjenbruksbutikken står det fire klesdunker. Beate sorterer de innleverte klærne og henger opp de plaggene hun tror folk vil ha. Det er begrenset med plass i klesavdelingen, og klærne de ikke tar inn leveres videre til UFF. Ødelagte klær går i restavfall.
– Det er særlig skinnjakker, dongeri, Levis og retroklær det går mye av. Folk liker å gå på skattejakt. Hos oss finner du alt fra lavprismerker som Cubus til engelsk design. Fellesnevneren er at du får klærne til en billig penge.

Tilpasser seg sesongene

Gjenbrukbutikken tilpasses de ulike sesongene, men det er særlig to store anledninger som stikker seg ut, nemlig juleåpningen og sommeråpningen.
– Vi samler opp jule- og sommervarer gjennom året. Dagen før arrangementet stenger vi butikken og gjør alt klart. Disse arrangementene har blitt en tradisjon og det er alltid lang kø utenfor når vi åpner butikken. Her er det mulig å gjøre et kjempekupp!

Finurlige greier med gode historier

Gjenbrukbutikken setter ut nye varer hver dag, og det aller meste forsvinner raskt ut igjen. De får inn mye rart og det skjer til stadigheter at de får inn gjenstander som hverken Beate eller kollegaene vet hva er:
– Vi får inn mye finurlige greier, men vi finner alltid ut hva gjenstanden er gjennom kundene våre. Det er ofte gamle ting vi lurer på hva er, og eldre folk som stikker innom kan forklare oss hva gjenstanden er eller ble brukt til. Da lærer vi noe nytt og vi får gjerne en god historie med på kjøpet, sier Beate.

Gjenbruk på festival

Gjenbruksbutikken er flinke til å være synlige på festivaler og andre arrangementer i nærområdet, som Vinterfestivalen og Arendalsuka. Sistnevnte møblerte en hel gate med møbler fra butikken. I år skal gjenbruksbutikken delta på Skralfestivalen som arrangeres fra 14 – 15 juli i Grimstad:
– Vi skal rigge oss til med en minibutikk full av festivalstæsj. Dette har vi gjort med stor suksess tidligere, så jeg gleder meg veldig! Ved å delta på lokale festivaler gjør vi både Agder Renovasjon synlige, samtidig som vi får anledning til å snakke om verdien av gjenbruk, forklarer Beate.

En variert kundegruppe

Beate fortelle at viktige egenskaper når en jobber i butikk er å være hyggelig, imøtekommende og glad i å prate med folk. Hun liker å bli kjent med nye mennesker, og innom butikken kommer alt fra ungdom, pensjonister og familier, til samlere, oppkjøpere og turister. Forleden fikk butikken besøk av en utrolig trivelig gjeng pensjonister:
– De var i strålende humør og rigget seg til i solveggen på utsiden av butikken med våre bord og stoler. I tillegg hadde de med kaffe og vafler. Da tenkte jeg hvor perfekt det hadde vært å kombinere gjenbruksbutikken med en café! Det er jammen noe jeg skal tenke litt mer på, avslutter Beate.