Min hverdag

Andreas Sæle tilbringer mesteparten av tiden sin på Markedshøyskolen hvor han studerer PR og samfunns-
påvirkning. To dager i uken skifter han imidlertid til refleksvest og går rundt for å lære Oslofolk om kildesortering.

– Noe av det beste med jobben er alle de hyggelige Osloborgerene vi møter. Også er det et veldig godt arbeidsmiljø her, og det er en viktig faktor siden vi er så mye sammen på jobb, forteller Andreas. Han legger til at jobben lett kan kombineres med studiene.

– De fleste av oss er studenter, så da løper vi rett fra forelesning til jobb kl. 15. Jeg jobber fem timer, to ganger i uka, og det passer godt i kombinasjon med skolen. Det er på mange måter den perfekte studentjobben!

Gir ut gratis avfallsbeholder

Andreas forteller at de starter dagen med et møte hvor de blant annet får vite hvilke adresser de skal besøke, og om det er noe spesielt de skal fokusere på der av informasjon. Deretter setter de seg i Renovasjonsetatens el-biler og kjører avgårde for å informere folk om kildesortering. De som trenger eller vil ha det får en gratis avfallsbeholder og tilhørende grønne poser til matavfall, blå poser til plastemballasje, og brosjyrer på flere språk.

– Vi banker på hos omtrent 1500 hver uke, og snakker med godt over halvparten av de. Vi hører om de har kommet i gang med å kildesortere, og om de har spørsmål eller tilbakemeldinger til oss. Vi avklarer også en del misforståelser som vi må rette opp i, som for eksempel at alt avfallet ender opp på samme sted.

God effekt

Ikke bare er dør-til-dør-prosjektet et viktig arbeid, det har også hatt god effekt på Oslofolkets kildesorteringsvaner.

– Vi fører statistikk over hvor mange boliger vi besøker, hvor mange som har kommet i gang med kildesorteringen, og hvor mange som ikke har det. I tillegg har Renovasjonsetaten gjennomført et prosjekt hvor de analyserte avfallet til 40 borettslag før og etter vi hadde vært på besøk. Det viste seg at arbeidet vårt hadde hatt god effekt.

Positive Oslofolk

Det er tydelig at jobben de gjør også blir satt stor pris på blant innbyggerne.

– Vi møter veldig mye forskjellige folk, og det er noe av det som gjør denne jobben spennende. Selv om vi kan se litt skumle ut når vi står der på døra med store skilt og refleksvester, er de aller fleste utelukkende positive til at vi kommer. Særlig når de får vite at vi ikke er der for å selge noe, men for å gjøre dem en tjeneste.

– Man skulle tro vi møtte flere skumle typer, men det er overraskende mange hyggelige mennesker i Oslo. Vi møter også flere kjendiser, blant annet mange komikere av en eller annen grunn, så da prøver jeg å fortelle en vits og være litt morsom, uten at det fungerer så veldig bra, ler Andreas.