Bilde av Robert Arild Dahl

Min hverdag

Robert Arild Dahl er utdannet industrimekaniker, og har blant annet arbeidet som leder i et isolasjonsfirma og på en tobakksfabrikk. For to år siden søkte han seg til avfallsbransjen, og fikk dermed være med på oppstarten av Oslos nye biogassanlegg i Nes kommune i Akershus.

En tidlig morgen i august fikk Tur Retur gleden av å besøke Romerike biogassanlegg (RBA), eid av Energigjenvinningsetaten i Oslo (EGE). Vel fremme møtte vi Robert Arild Dahl – en blid og kunnskapsrik mann med stor entusiasme for biogassanlegget.

– Det har vært en bratt læringskurve for oss alle sammen. Når vi startet var det ingen av oss som hadde vært med på oppstart av et biogassanlegg før – vi hadde knapt nok sett et. Så mye av hverdagen går fremdeles med til å lære. Jeg har fått en del vekkere etter at jeg startet, og ser blant annet at om det gjøres en god jobb med kildesorteringa hjemme ved kjøkkenbenken, så får vi alle en bedre hverdag og en bedre utnyttelse av ressursene, forteller Dahl.

Kompetente poteter

Dahl kjenner anlegget ut og inn, og kan bruke sin kompetanse rundt på hele anlegget. Hans arbeidsoppgaver innebærer blant annet personalansvar, holde styr på mottakskontrollen, og sørge for at anlegget til en hver tid går. Dahl forteller at RBA i tillegg har en vaktordning hvor hver ansatt har kvelds- og helgevakt hver femte uke. Da har de en iPad med de nødvendige verktøyene som trengs for å kunne løse problemer hjemmefra.

– Etterhvert kommer jeg til å trekke meg mer ut av produksjonen og administrere mer. Nå er vi så lite folk at vi må bruke de kreftene vi har. Per dags dato er vi alle litt poteter her på anlegget. Vi er blitt en fin gjeng som utfyller hverandre, og som har fått veldig god kontroll på kort tid.

Analyserer biogjødsel

Robert Arild Dahl tar prøve av biogjødsel.En annen del av arbeidsoppgavene innebærer å ta ukentlige prøver av biogjødselet de produserer. Dette er for å sikre at de holder seg under grenseverdiene på tungmetaller og andre stoffer, og at kvaliteten er så god som mulig.

Vi får bli med inn i rommet hvor prøvene tas, før de blir sendt videre til et laboratorium for analysering. Dahl trekker frem en slange og et litermål, og plutselig renner noe som likner en mørk brun saus ut av slangen. En skulle kanskje tro det luktet skikkelig råttent av biogjødselet, men overraskende nok luktet det omtrent ingenting. Det samme gjelder for resten av biogassanlegget. Dahl forklarer at anlegget er utstyrt med et barkfilter og et avansert renseanlegg som reduserer ubehagelig lukt, til glede for både ansatte og folk i nærmiljøet.

Ingen kjedelige dager

Det er ikke bare mangel på lukt som er til glede for de ansatte, og Dahl er ikke i tvil om hva han synes er det beste med jobben:

– Det er at det er så nytt og spennende, vi får jo være med på et pionerprosjekt. Jeg har enda ikke hatt en kjedelig dag på jobb. Vi lærer noe nytt hver eneste dag, det har vi har gjort siden vi startet, og vi er på langt nær utlært!

– Da vi var på jobbintervju ble vi fortalt at det kom til å bli en tøff og krevende periode fremover, og det har det absolutt vært! Men jeg ville ikke vært det foruten.

Radioer i matavfall

Selv på et høyteknologisk anlegg, med svært kompetente ansatte, er det likevel ting som kan gå galt av og til.

– Det kan være at noen har gjort en dårlig sorteringsjobb med avfallet sitt hjemme – vi ser veldig mye dårlig sortering. Eksempler på ting vi har fått i matavfallsposer er vektmanualer, lysestaker, telefoner, radioer og stekepanner. Vi har også fått mange ullpledd og lakner, og det skaper problemer fordi de blir med videre i prosessen, vikler seg inn i skruer og tetter maskinene som da stopper. Det er kostbart med slike stopp i anlegget. Den verste smellen vi har hatt førte til at vi måtte overhale hele maskinen – bare fordi noen har sortert feil.

Matavfall slo inn nødstopp

Til tross for at ingen dager på RBA kan sies å være spesielt ensformige og ordinære, skjer det av og til noe som er litt ekstra utenom det vanlige:

– Vi kom på jobb en morgen, og da hadde den ene kverna til matavfallet sluttet å fungere. Den hadde stått og spydd ut matavfall hele natta, så da vi kom lå det 60 tonn med matavfall på gulvet. Det morsomme med det var at matavfallet som tøt ut til slutt hadde slått inn nødstoppen selv, avslutter Dahl lattermildt.