Min hverdag

Therese Meyer jobbet tidligere som hundekjører, men har nå byttet ut hundene til fordel for detektivarbeid for Iris Salten.

– Jeg startet som vikar hos Iris Salten for jeg syntes miljødetektiv virket som et spennende arbeid, også synes jeg det er viktig å prøve å gjøre det vi kan for miljøet. Jeg jobbet som sommervikar i fjor, og har nettopp startet på min andre uke i år, forteller Therese, og legger til at det også passet bra tidsmessig. Hun hadde nemlig nettopp sluttet i sin forrige jobb som hundekjører i Kirkenes og Pasvik, og var på utkikk etter en sommerjobb.

Kontrollerte 30.000 dunker

I sommer skal Meyer jobbe i totalt seks uker som kundebehandler og miljødetektiv for Iris Salten. Da skal hun ta i mot telefoner og henvendelser om renovasjon, i tillegg til å inspisere nedgravde løsninger for å se hvordan matavfallet er sortert.

– I fjor arbeidet jeg med å kontrollere tilsammen 30.000 matavfallsdunker. Media liker å lage litt liv og si at vi graver nedi dunkene, men det gjør vi altså ikke. Vi bare åpner lokket og kikker nedi for å se hvordan sorteringen er.

Kvalitetssjekker matavfallet

Detektiv-dagene starter kl. 07:00, hvor Therese blir med renovasjonsbilen rundt om på de nedgravde anleggene. De har en liten dør på siden hvor de kan kikke nedi for å sjekke kvaliteten på kildesorteringen av matavfallet.

– Er det dårlig sortert dokumenterer jeg med bilde, og de får en advarsel om at de må sortere bedre. Så sjekker vi det opp to uker senere for å se om det har blitt bedre. Har det ikke det, blir de fakturert for en ekstratømming for restavfall.

Kommer innbyggerne til gode

Det er viktig at alt matavfallet blir sortert riktig, både av miljøhensyn, men også fordi matavfallet kommer innbyggerne tilgode.

– I Salten har vi nedbrytbare poser hvor matavfallet legges i for at det kan bli til jord. Jorda blir deretter solgt til de som bor i området for en billig penge. Om det er bra sortert brytes det ned ganske fort, og det sparer man både penger og energi på. Er det dårlig sortert kjøres det nemlig til Sverige, sammen med restavfallet.

Sjeldent fint vær

På spørsmål om det er en hendelse hun husker spesielt godt fra arbeidet, svarer hun kort og godt.

– Det var veldig fint vær i fjor, og det er veldig spesielt for Nord-Norge, avslutter hun med glimt i øyet.