Min hverdag

Bjørn Einar Granmo skulle egentlig bli slakter, men endte opp i renovasjonsbransjen. Nå fyller han dagene med tømming av avfallsdunker, kvalitetssjekking og is.

– Det beste med jobben er å være ute når det er fint vær, og få rørt på seg og få litt fysisk aktivitet. Det er jo veldig god trim å være ute bak bilen. Også møter vi veldig mange trivelige kunder. Når det er varmt hender det at noen kommer med is eller noe kaldt å drikke til oss. Det har til og med hendt at jeg har fått julegave, blant annet ullsokker og sjokolade, forteller Granmo.

Tidligere slakter

Granmo har nå vært renovatør i to år og trives godt i arbeidet. Likevel var det egentlig slakter han skulle bli.

– Jeg jobbet tidligere som slakter, men ble plaget med allergi og eksem når jeg jobbet der. For to år siden ble jeg derfor vikar på renovasjonsbil og på sorteringsanlegget, og nå har jeg hatt fast jobb som renovatør i et år.

Kvalitetssjekker avfallet

Arbeidsdagene starter allerede klokken syv. Da tar han en kopp kaffe, og en liten prat med kollegaene, før de drar ut med renovasjonsbilen. Arbeidsoppgavene består hovedsakelig i å tømme dunker med husholdningsavfall, men det er også viktig å sjekke kvaliteten på innholdet, for å få folk til å kildesortere bedre.

– Når man har jobbet en stund vet man jo hvem som har en dårlig sortering, og det må vi prøve å utbedre. Vi sjekker avfallet ved å først åpne lokket for å se om det ligger noe løst avfall, for eksempel en sjampoflaske eller liknende. Vi sjekker også posene, enten ved å løfte på de, eller åpne de litt. Posene er også såpass gjennomsiktige at vi kan se om det ligger noe feilsortert der. Er det feilsortert registrerer vi det, og skriver en lapp som vi setter på dunken, forteller Granmo.

Lastebil eksploderte

På spørsmål om det er noe han husker spesielt godt fra jobb, kommer han kjapt på en dramatisk historie som han ble vitne til fra renovasjonsbilen.

– Rett før jul var det en lastebil med sprengstoff som eksploderte. Det fløy metallbiter i lufta, og blant annet var det et hus som brant ned, og et grisehus som fikk store skader. Det er den hendelsen som har gjort mest inntrykk på meg. I tillegg kjente jeg folk i området der, så jeg var litt redd for at noen hadde blitt skadet, forteller Granmo, og legger til at det heldigvis gikk bra med både mennesker og griser.