Hele 16 aktører har deltatt på Flokes innovasjonsprogram Plast i hvalen. FOTO: Floke/ÆRA

LOOP er med på å løse plastfloken

LOOP har deltatt på et innovasjonsprogram som har jobbet med å finne mulige løsninger på et av verdens største miljøproblem: forsøpling av havet.  

Sammen med 16 aktører fra offentlig sektor, ideelle organisasjoner og næringsliv har LOOP jobbet fram ulike tiltak som kan redusere tilstrømningen av søppel på avveie i naturen. Prosjektet er i regi av Floke som drives av innovasjonsstudioet Æra.

Flokes filosofi går ut på at samfunnsutfordringer er som floker. Det er utfordringer som må arbeides med holistisk og ved samarbeid mellom flere aktører. For å ha et levende hav i fremtiden er det kritisk at vi i dag finner løsninger for å hindre at mer plast finner veien til havet. Samtidig må vi rydde opp det som allerede finnes der. 

– Det har blitt lagt ned en formidabel ryddeinnsats på norske strender denne våren, men for å løse problemet må vi også jobbe forebyggende og finne fram til nye løsninger for å stanse tilsiget av søppel til naturen og havet. Bare i Oslo så havner det 2 tonn søppel på bakken hver dag, sier Hildegunn Iversen, daglig leder i LOOP.  

LOOP har sammen med andre deltakerne på prosjektet vært med på en rekke arbeidssamlinger det siste halvåret for å gjøre et dypdykk i problematikken og finne løsninger.

– Vi har vært en engasjert arbeidsgruppe på 30 personer, alle med verdifulle erfaringer og kompetanseområder som utfyller og utfordrer hverandre, sier Marianne Heggenhougen som er prosjektleder for LOOP Kommunikasjon.

Første del av prosjektet har hatt fokus på å skape nøkkelinnsikter mens  andre del av prosjektet har fokus på å finne løsninger for å hindre at mer forbrukerrelaterte produkter havner på avveie og ut i havet.

Prosjektet har resultert i en porteføljen bestående av løsninger som skal gi bedre og mer bærekraftige tilbud til forbrukere, og mindre plast på menyen til hval og andre havdyr.

Blant løsningene i porteføljen er:

  • Bykoppen- en tjeneste for kaffe på farten, uten avfall. Ved å tilby et fullstendig system rundt flerbrukskopper kan vi tilby byens kaffedrikkere en lettvint og attraktivt alternativ til engangskopper, og sikre en god kaffeopplevelse uten bismak av søppel. Lett å ta med, lett å levere fra seg.
  • Materielbørsen– En markedsplass som sikrer at brukt plast får ny verdi. Materialbørsen er en markedsplass som skal sikre at brukt plast får nye verdi ved å samle og koble tilbud og etterspørsel av ikke-jomfruelig plast. Markedsplassen deler også kunnskap om plastgjenvinning og inspirasjon til materialgjenvinning.
  • Plastkrypto– Blockchain som en positiv drivkraft. Plastkrypto er en digital mynt som blir utlevert mot innlevering av havplast. Mynten kan videre veksles inn i andre verdiuttak som lodd, mer opprydding andre steder og donasjoner. (Kilde: Æra)

Les om alle løsninger i porteføljen om plastfloken her.

Se film om prosjektet her.

 

RELATERTE LENKER