God gammeldags hyttekos.
Foto: Chr. Hansen, Tromsø/ Perspektivet Museum

Hyttekos + kildesortering = sant

Tidligere undersøkelser har vist at mange nordmenn dropper kildesorteringen på hytta. LOOP tok i sommer en ringerunde til renovasjonsselskap i populære feriekommuner i Norge for å høre deres erfaringer. Svarene vi fikk var overraskende positive.

I sommerferien koser vi oss litt ekstra, men kosen genererer også mye avfall; tomme jordbærkurver, pappvinkartonger, aviser med agurknyheter, ødelagte badeleker og for ikke å glemme all emballasjen som oppstår etter en kveld med grilling. På hytta har mange av oss mindre plass, og der vi ferierer er det kanskje et annet sorteringssystem enn det vi er vant til hjemmefra. Likevel er mange flinke til å opprettholde gode kildesorteringsvaner i ferien.

Kildesorterer hele veien fra Oslo til Tjøme

I juli tok vi en prat med Marianne Amble, Osloboer med hytte på Tjøme. Den lille hvitmalte familiehytta hennes ligger på en solfylt knaus, en kort gåtur gjennom skogen fra stranda. For tiden har den ikke innlagt vann, men det hindrer ikke Marianne fra å kildesortere.
– Tjøme kommune har hatt kildesortering i lang tid, så vi har sortert lenger på hytta enn hjemme i Oslo. Utfordringen på hytta er selvfølgelig plassen. Systemet vi har er en kombinasjon av bøtte og posesystem, men det fungerer! Posene hiver jeg i de felles hyttedunkene på vei ned til stranda.

At vannpumpa nettopp takket for seg legger noen begrensninger, og da blir godt godt nok.
– For tiden sorterer jeg ikke skitten plastemballasje, men jeg vil si at 80 % av plasten er ren nok til å gå i plastavfallet. 80 % kildesortering av plasten er bedre enn 0 %, sier Marianne.

Nylig gikk hun tom for bioposer til matavfallet, og fant ikke poser på butikken slik hun er vant med fra Oslo. Da merket hun at terskelen for å kildesortere ble litt høyere.
– Jeg tror jeg er ganske representativ for den jevne kildesortereren. Jeg fortsetter med det som er lett, men kommer det en hindring så stopper det litt opp. Når det er sagt så skal jeg gjøre en innsats for å få tak i nye bioposer snart, altså!

Informasjon og system er avgjørende

Marianne Holen, daglig leder i LOOP som drifter kildesorteringsguiden sortere.no, mener at tydelig sorteringsinformasjon til feriegjestene og et godt system på hytta er avgjørende for om folk kildesorterer i ferien.
– Et system må være på plass, men det trenger ikke å være fancy. Vær kreativ og finn enkle løsninger med beholdere og bøtter, slik som Marianne Amble. At du sorterer avfallet i mindre beholdere trenger ikke å ta mer plass enn en stor dunk. Jeg tror mange vil oppdage at å kildesortere faktisk er veldig enkelt.

Folk er blitt flinkere

Kildesorteringssystemet i Vesar-kommunene har vært det samme i flere år. Det er derfor godt forankret hos feriegjestene selv om disse er vant til et annet system hjemmefra.
Kaia Lind er kommunikasjonssjef i renovasjonsselskapet Vesar som henter avfall i flere populære hyttekommuner, blant annet Tjøme. Lind mener at folk ønsker å opprettholde gode kildesorteringsvaner i ferien.
– Mengden avfall øker om sommeren, og da øker selvfølgelig også mengden usortert avfall. Vårt inntrykk er likevel at folk blir bedre og bedre til å kildesortere, og at de ønsker å gjøre det riktig. Mange henvender seg til oss med spørsmål om kildesorteringsordningen og hvordan man får tak i utstyr som poser og sekker, forteller hun.

Tilrettelegger for 50.000 feriegjester

Kragerø kommune øker med hele 50.000 innbyggere om sommeren. Adam Suliman, avdelingsingeniør for teknisk drift, har samme oppfattelsen som Kaia Lind i Vesar.
– Vi opplever et stort engasjement for kildesortering blant våre feriegjester. Spesielt er det mange som etterspør kildesortering av plast. Det har vi ikke hos oss, men veldig mange er vant til dette hjemmefra.

Kommunen tilrettelegger for de økte avfallsmengdene ved å kjøre ekstra tømmeruter. Returpunktene for glass- og metallemballasje tømmes også hyppigere. Særlig glassemballasje er det mye av.
– Vi får inn betraktelig mer champagne- og vinflasker enn resten av året. Folk er flinke til både å kose seg og til å sortere riktig, forteller han.

Oslo-folk er mer bevisste enn før

Store mengder Oslo-folk inntar Tjøme og Kragerø på sommeren. Både Kaia Lind og Adam Suliman tror at innføringen av kildesortering for plast og matavfall for hele Oslo har gjort Oslo-folk mer bevisste også på ferie.

Bjørn Erik Jønsberg, daglig leder i Sør-Østerdal Interkommunale Renovasjonsselskap (SØIR) som er ansvarlig for renovasjon i blant annet Trysil, merker samme tendensen. Allerede for ti år siden prøvde SØIR å innføre kildesortering på returpunktene. Det ble ingen suksess, hytteeierne forstod rett og slett ikke hvordan dette fungerte. I dag er tendensen en annen.
– Nå forventes det kildesortering på hyttefeltene. Dette imøtekommer vi så godt vi kan, og vi har blant annet fått satt ut flere beholdere for glass og metall og papir på hyttefelt i Trysilfjellet, forteller Jønsberg.

Gode vaner oppstår med kunnskap og system

Lite kunnskap om miljønytten og dårlig tilrettelegging under kjøkkenbenken er typiske årsaker til at folk ikke kildesorterer. Sortere.no skal hjelpe de som ønsker å komme igang med kildesorteringen, og bidra til at de som allerede kildesorterer blir enda flinkere.
– Sjekk sortere.no om du er usikker på om potetgullposen skal i plast eller papir, eller hvor ditt nærmeste returpunkt befinner seg. Klarer du å lage et enkelt system for kildesortering på hytta, så skal vi bidra med den informasjonen du trenger for å opprettholde de gode vanene i ferien, avslutter Marianne Holen i LOOP.