Drikkekartong med navn og telefonnummer til Returkartonglotteriet. Foto: Grønt Punkt
Foto: Grønt Punkt

Drikkekartong gir gevinst

Hvert år deler Grønt Punkt ut 1,6 millioner til heldige og miljøvennlige vinnere, for å motivere til enda bedre miljøvaner. Dette betyr stor gevinst både for vinnere og miljø.

– Vi anslår at nordmenn kastet utrolige 620 millioner drikkekartonger i løpet av 2014. Litt over halvparten av disse kartongene ble kildesortert, så her ligger det et klart forbedringspotensial. Med Returkartonglotteriet ønsker vi å motivere til enda bedre miljøvaner, forteller administrerende direktør i Grønt Punkt Norge, Jaana Røine.

Stor vinnersjanse

Sjansen for å få seks rette i Viking Lotto er ifølge Norsk Tipping 1 til 12.271.512 per rekke. Dersom du leverer én rekke hver uke har du dermed en årlig vinnersjanse på 1 til 235.990. Til sammenligning har en husstand med normalt kartongforbruk en årlig sjanse på 1 til 282 til å vinne en pengepremie i Returkartonglotteriet, dersom de deltar.

Trekningen er manuell og foregår hvert kvartal. I løpet av et år trekkes det til sammen 128 kubber fra 86 forskjellige steder i Norge. På hvert sted trekkes det mellom en og syv kubber, avhengig av innbyggertall. Dette er for å få en mest mulig objektiv trekning. Kubbene blir enten trukket i tipphaugen, hvor blandet fibermateriale som aviser, papp og drikkekartonger ligger, ved transportbåndet i haugen for utsortert drikkekartong, eller i lageret av ballede drikkekartonger.

Vinnerkubbene går videre til en nasjonal trekning som skjer fire ganger i året. Til sammen kjempes det om 1,6 millioner kroner, fordelt på 30 premier på 10 000 kroner, og én hovedpremie på 100 000 kroner. Lotteriet får ofte stor oppmerksomhet i lokale medier, og i fjor resulterte lotteriet i nesten 100 gladsaker.

Alle kan delta

Alle kan delta og vinne i Returkartonglotteriet. For å delta må du skylle, brette og stappe seks drikkekartonger inn i en sjuende kartong. Korker og lokk kan henge utenfor. Deretter skriver du på navn og telefonnummer på kubben og leverer den i din ordinære kommunale returordning.

– Selv om de fleste skriver sitt eget navn, er det også mange som leverer inn kubber på vegne av andre. I 2014 registrerte vi en rekke utdanningsinstitusjoner blant våre vinnere, forteller Røine.

Artikkelen er skrevet av Tur Retur i samarbeid med Grønt Punkt AS.