Bachelorgrad i avfallsskap

Marte Rømo og Hege Alexandersen var blant studentene som stolt kunne presentere sin bacheloroppgave i Produktdesign, da Høgskolen i Oslo og Akershus arrangerte utstilling. Sammen har de designet og utformet et sorteringssystem for farlig avfall.

En tirsdagskveld i midten av juni inviterte Høgskolen i Oslo og Akershus til utstilling av bachelor- og masteroppgaver for Produktdesign-studentene ved høgskolen. Utstillingen ble holdt på Norsk Design- og Arkitektursenter (DogA) i Oslo, hvor blant annet Hege Alexandersen og Marte Rømo sto klare for å fortelle om sin nye oppfinnelse, nemlig et skap som skal sikre bedre sortering i borettslag.

– Målet med skapet er å gjøre sortering av farlig avfall og EE-avfall mer lettvint og tilgjengelig. Mye av dette havner dessverre i restavfall, og vi ønsker at så mye som mulig blir levert inn til godkjent gjenvinning, forteller Hege og Marte.

Tilpasset borettslag

Oppbevaringsløsningen, som har fått navnet Luke, er tilpasset bruk i borettslag, men kan også brukes i andre typer tettbebygde strøk. Skapet har fått det fiktive navnet Grønnlia borettslag, men prototypen til skapet ble testet i Kjeller Park borettslag på Kjeller der det høstet gode tilbakemeldinger.

– Den første uken skapet var plassert der gikk det litt tregt, for ingen skjønte helt hva det var. Den andre uka derimot, begynte det å fylles opp med ting folk hadde hatt liggende i leilighetene sine, forteller Hege.

Skapet har blant annet bokser for lyspærer, lysrør, batterier, spraybokser, småelektronikk og lightere, som alle er merket med symboler og tekst for å unngå misforståelser.

– Det var mye prøving og feiling, men til slutt begynte vi å se hva som fungerte, forteller Marte om prosessen.

Enkelt å bruke, enkelt å tømme

Bilde6Jentene har selv både designet og bygd skapet, i tillegg til å lage brosjyrer og plakater som skal informere og motivere til riktig sortering av farlig avfall. For å sikre at skapet er så brukervennlig og praktisk som mulig har Hege og Marte brukt lang tid på grundige undersøkelser. Prosessen startet med møter med LOOP, Romerike Avfallsforedling IKS (ROAF) og Ragn-sells for å finne utfordinger og muligheter i bransjen. Deretter kartla de både brukermønstre, kunnskapsnivå, vaner og utfordringer blant befolkningen tilknyttet kildesortering. Alt arbeidet resulterte til slutt i en rapport på hele 80 sider, og et godt designet avfallsskap klar til bruk.

Det var viktig for Hege og Marte at det også skulle være enkelt å tømme skapet. De valgte derfor bokser som er enkle å stable. Hvem som skal ha ansvaret for bortkjøring har de også en løsning for.

– Borettslag pleier å ha dugnad to ganger i året. Da kan en av oppgavene være å tømme skapet og kjøre det til en gjenvinningsstasjon, foreslår de innovative jentene.

A for avfallsskap

De to jentene drømmer nå om å produsere flere skap som kan få sin plass i så mange borettslag som mulig. I mellomtiden har de likevel andre planer. Marte forteller at hun vil ta master i Produktdesign, mens Hege drømmer om å bli lærer i kunst og design på folkehøgskole. Aller først skal de imidlertid kose seg med sommerferie og en velfortjent A på eksamen.