Alt vi bruker er en bit av jordkloden
Hver gang du kaster en ting i søpla, kaster du noe som en gang var en naturressurs, en bit av jordkloden. Mer effektiv bruk av ressurser reduserer klimagassutslipp, bremser tapet av naturmangfold, reduserer forurensningsbelastningen og bidrar til nye grønne arbeidsplasser og forretningsmodeller. Omstilling til sirkulær økonomi er en nødvendig del av omstillingen til et lavutslippssamfunn, og for å nå FNs bærekraftsmål
LOOPs rolle i den sirkulære økonomien
LOOP er en ideell stiftelse som jobber for å få folk til å ta best mulig vare på ressursene ved å forbruke mindre, ta vare på mer og sortere bedre – og skape tillit til at det nytter. Vi ble opprettet av en samlet returbransje i år 2000, og er en pådriver for å sette den sirkulære økonomien ut i praksis ved å utvikle brukerorienterte tjenester, kommunikasjon og verktøy. Målet er en verden uten restavfall, der uttaket av ressurser ikke overskrider jordas bærevne og der alle ressurser beholdes i kretsløpet og blir brukt igjen og igjen
LOOPs viktigste satsningsområder er:
- LOOP Miljøskole som tilbyr gratis undervisningsressurser for skoler og barnehager, blant annet gjennom vår filmsatsning Bærekraftskolen, i samarbeid med NRK skole.
- Sortere, som er en nasjonal database, en nettside og en app som veileder privatpersoner og bedrifter om kildesortering og levering av avfall. Sortere har mer enn 500.000 årlige brukere og appen har blitt lastet ned 40.000 ganger siden lanseringen i fjor høst.
- LOOP Kommunikasjon og innsikt, utvikler nasjonale verktøy, kampanjer og prosjekter og innhenter og deler innsikt som gir LOOP og våre samarbeidspartnere grunnlag for effektive tiltak, tjenester og kommunikasjon.
- LOOP har også ansvaret for driften av Nasjonal merkeordning for kildesortering, som er et første steg i et større løp for å harmonisere avfallsordningene i Norge og Norden.
- Regjeringen la før sommeren frem sin etterlengtede strategi for en sirkulær økonomi. Oppfølgingen av strategien er tilgodesett med tretti millioner kroner i forslaget til statsbudsjett for 2022. Dette er alt for lite.
Av dette foreslår regjeringen at LOOPs arbeid skal støttes med 1,3 millioner. Dette er i realiteten en reduksjon på 700.000 fra 2021, da vi mottok 2 millioner. Samtidig har grunnstøtten til LOOP på 559.000 kroner fra Miljødirektoratet stått på stedet hvil siden stiftelsen ble opprettet i år 2000.
For å nå målet om en sirkulær økonomi ber vi om at:
- Regjeringen styrker satsingen på sirkulær økonomi i Statsbudsjettet for 2022.
- LOOPs arbeid med nasjonal informasjon og tiltak for minimering og sortering av avfall styrkes med 1,7 millioner til totalt 3 millioner kroner i Statsbudsjettet for 2022.
- Bevilgningen til LOOP følges opp med et fast driftstilskudd på 3 millioner kroner årlig i kommende statsbudsjetter.