Det er kommunene som har plikt til å sørge for innsamling og forsvarlig håndtering av husholdningsavfallet i Norge. Kommunene har løst dette gjennom etablering av lokalt tilpassede renovasjonsløsninger. Det har ikke vært gitt nasjonale føringer for valg av kildesorteringsløsninger og det er i dag stor variasjon på hva som samles inn, henteordninger, sorteringsløsninger og merkeordninger.
På 90-tallet ble det etablert felles symboler som fortsatt er i bruk og forvaltes av LOOP. Men flere forhold bidrar til komplikasjoner, blant annet:
- Ulike merking skaper usikkerhet for forbrukerne
- Ulik sorteringspraksis i kommunene. Hva skal sortere hvor?
- Mangel på harmoniserte ordninger vanskeliggjør nasjonale opplysningskampanjer
- Kostnadsdrivende å utforme egne merker, symboler, brosjyrer. Et nasjonalt piktogram, vil gjøre dette arbeidet lettere for hver enkelt kommune og avfallsselskap.
Ny felles merkeordning for avfall
LOOP, i samarbeid med Avfall Norge, har derfor startet arbeidet med å lage en felles merkeordning for avfall. Dansk Affaldsforening utarbeidet i 2015 et felles piktogramsystem i Danmark, og Avfall Sverige er nå i gang med det samme. Målet er at det skal bli mest mulig likt i hele norden.
Målsetting og effekt på sikt
Den langsiktige målsettingen med prosjektet er å sørge for en harmonisering av innsamling og behandling av husholdningsavfall i Norge slik at Norge kan oppnå 65% materialgjenvinning i tråd med EUs langsiktige målsetting.
Fakta om prosjektet
Prosjektet er et spleiselag med bidrag fra returselskapene, kommuner/IKS og private avfallsselskaper.
Prosjektledere er Hildegunn Iversen fra LOOP og Mona Sæther fra Avfall Norge. Med seg har de en ressursgruppe som skal gi innspill i prosessen bestående av Ingeborg Ukkelberg (ÅRIM), Tone Olden (TRV), Anders Ellefsen (Ragn-Sells), Gunhild Solberg (Sirkel) og og Sofie Østergaard fra Norgesmøllene.
Det er også opprettet en referansegruppe for prosjektet som skal være bindeledd mot andre sentrale aktører og interessenter. Her deltar MEF, Avfall Norge, KS Bedrift, Virke, Forbrukerrådet, Norgesgruppen, Emballasjeforeningen, Norsirk og Grønt Punkt Norge.