Definisjon
Batteri defineres som en kilde for elektrisk energi, der energien produseres ved direkte omdanning av kjemisk energi, og som består av en eller flere primærbattericeller (ikke-oppladbare) eller en eller flere sekundærbattericeller (oppladbare også kalt akkumulatorer (Kilde: Lovdata).
Miljøskadelige batterier inneholder enten tungmetallet kadmium, kvikksølv eller bly og merkes med en overkrysset søppelbøtte.
Selv om batteriene er tomme, er det alltid litt energi igjen. Polene på batteriene skal derfor tapes under oppbevaring og når de leveres inn for å hindre gnister/antenninger og brann. Alle butikker og forhandlere som selger batterier er pliktige til å ta i mot batterier av same type som de selger. Alle typer batteri kan også leveres til lokale avfallsmottak eller miljøstasjoner.
Eksempler på batterier
- Alkaliske batterier er de mest vanlige batteritypene (AAA, AA, C, D og E celler). Kjøpes i dagligvarebutikker.
- Litium-ion batterier er de oppladbare batteriene. Disse har høyt energiinnhold. De inneholder mer energi enn et alkalisk batteri. Litiumbatterier brukes i bærbar elektronikk, elektrisk håndverktøy og i store produkter som elsykler og el-biler. De brukes også i småelektronikk som leker, bøker med lyd, klokker og brannvarslere.
- Nikkelmetallhydridbatterier (NiMH) har vært brukt i mobiltelefoner og verktøy og brukes også i en del elektriske tannbørster.
- Blybatterier finnes i ulike varianter, mest brukt som startbatterier til kjøretøy. Blybatterier finnes også som stasjonære batterier til backupsystemer.
- Nikkelkadmium (NiCd) er den eldste batteritypen som brukes i dag. Benyttes i for eksempel verktøy.
Statistikk om batterier
Hver husholdning har rundt 70 batterier i all slags elektronisk og elektrisk utstyr liggende hjemme (Kilde: Batteriretur).
Hvorfor det er viktig å gjenvinne
Batterier inneholder verdifulle metaller og grunnstoffer som har unike egenskaper og er viktig å gjenvinne. Metallene kommer fra gruvedrift som er en stor belastning på miljøet. Ved å gjenvinne materialene som er hentet ut reduserer vi belastningen på miljøet og behovet for å ta ut naturressurser o-g ikke-fornybare ressurser. Vi sikrer også at miljøskadelige stoffer håndteres forsvarlig og går inn i lukkede kretsløp.
Eksempler på metaller og stoffer som gjenvinnes:
- Sink inneholder alle vanlige alkaliske batterier. Innen 2032 antas det av vi går tom for sink som har ulike bruksområder.
- Bly kan gjenvinnes i det uendelige. 85% av alt blyet i verden brukes i produksjon av nye blybatterier.
- Kadmium er et svært giftig tungmetall og et sjeldent grunnstoff. Kadmium finnes naturlig i jordskorpen i små mengder og frigis til miljøet ved vulkanutbrudd og erosjon av fjell. Metallet forekommer sammen med sink og sinkmineraler og produseres som et biprodukt ved framstilling av sink. I 2007 ble det produsert 19 900 tonn kadmium, og det anslås at verdens reserver er på 490 000 tonn, hvorav Kina har de største reservene med 99 000 tonn. Det er noe gjenvinning av kadmium. I 2007 gikk 83% av all kadmium til produksjon av nikkel-kadmium-batterier. Dette er robuste batterier med flere gode egenskaper, men som EU vurderer å forby nettopp på grunn av kadmiuminnholdet. (Kilde: Renas)
- Jern antas å være det grunnstoffet som det er mest av på jorden. Jern kan smeltes om til nye produkter og i prinsippet kan det gjenvinnes i det uendelige.
- Mangan er et grunnstoff og et hardt metall. Forekommer i jordskorpen etter jern. Fordi metallet er reaktivt, finnes det i naturen bare i form av kjemiske forbindelser. Jordens kjerne antas å inneholde 1,5 prosent mangan. Mangan er et livsnødvendig sporgrunnstoff i planter, dyr og mennesker. (Kilde: SNL) 90 prosent av det totale manganforbruket går inn i stålproduksjon og 10 prosent til engangsbatterier.
- Nikkel er et sølvglinsende metall og blir blant annet brukt i disonbatteriet og nikkel–kadmium-batteriet.
- Litium blir stadig mer populær fordi den brukes i blant annet mobiltelefoner, pc-er, elsykler og elbiler.
- Kobolt er et grunnstoff og er en sølvhvitt metall. Kobolt er utbredt i jordskorpen i form av mineraler, i manganknoller på sjøbunnen, og som sporgrunnstoff i jordbunnen og i planter og dyr. Kobolt har blitt et viktig mineral i fremstillingen av batterier til blant annet datamaskiner, smarttelefoner og biler. Den økte etterspørselen har ført til konflikt i blant annet Den demokratiske republikken Kongo.(Kilde: SHL)
- Aluminium er et grunnstoff som er et sølvhvitt metall.
Hvordan gjenvinnes batterier
Steg 1: Forbrukere samler og leverer batterier til forhandlere som selger batterier, som dagligvarebutikker og elektronikkbutikker, eller til en gjenvinningsstasjon. I Norge kan du levere batterier inn på nærmere 20.000 plasser over hele landet.
Steg 2: Batterier som samles inn, for eksempel i en dagligvarebutikk, transporteres til et regionalt anlegg. Her pakkes batteriene før de transporteres til for eksempel Batterireturs anlegg i Fredrikstad. De fleste batterier som leveres til Batteriretur er blybatterier (Kilde: Renas). Batterier blir også levert fra anlegg som tar i mot elektrisk avfall, hvor batteriene har blitt tatt ut av elektriske artikler, som for eksempel en radio, en lekebil eller en datamaskin.
Steg 3: På anlegget kvalitetskontrolleres pallene/fatene med batterier og sorteres etter kjemisk sammensetning. Hver batterikjemi krever en særegen viderebehandling.
Steg 4: Batteriene transporteres deretter videre til ulike gjenvinningsverk avhengig av type batteri, og sendes til gjenvinning ved godkjente anlegg i Europa, blant annet i Sverige, Spania, Frankrike og England. Det meste av batteriene transporteres med båt til gjenvinningsverk, men noen går til Sverige med bil. Innenlands fraktes batteriene stort sett med trailer, men også med tog.
Steg 5: På gjenvinningsanleggene lades batteriene ut, nøytraliseres og kvernes opp. Batteriene blir separert til ulike bestanddeler, og kjemisk behandlet for å trekke ut råstoffer til ny produksjon.
Beskrivelse av gjenvinning av alkaliske batterier
Først sorteres alle batteriene slik at de er sikker på at rett kjemi blir gjenvunnet på riktig måte. Sammenblanding av batterikjemier i gjenvinningsprosessen kan være kritisk. Alkaliske batterier går inn til en varmebehandling hvor batteriet mykgjøres og blir klargjort for knusing/shredding. Shreddingen er en mekanisk behandling som knuser batteriet i bitte små biter. Bitene blir sortert i ulike typer sikteprosesser. Her kan det f.eks bli brukt vindsikt eller sentrifugalsikt og i noen tilfeller vakuum. Det er i disse sikteprosessene vi får ut sink, magnesium, plast og metall. De gjenvinningsanleggene Batteriretur bruker har gjerne en materialgjenvinning
Beskrivelse av gjenvinning av blybatterier
Blybatteriet kvernes opp og syren tas ut. I en seperasjonstank blir bly og plast separert ved at plast flyter opp og blyet synker til bunns. Etter at syren er renset brukes den igjen i nye batterier. Syren kan også viderebehandles for å brukes i tekstiler, glass og vaskemidler. Blyet blir renset og smeltet om. Plasten vaskes og smeltes og blir til granulat som brukes til nye produkter. (Kilde: Norsirk)
Hva blir det til?
- Plasten som hentes ut fra batterikassen i blybatterier smeltes og blir til granulat – små plastbiter som brukes i nye produkter som hagemøbler eller isskraper
- Bly fra kasserte blybatterier (bilbatteri) går inn i produksjon av nye blybatterier
- Renset og behandlet syre fra blybatterier brukes til nye batterier eller for eksempel i vaskemidler
- Sink kan brukes i nye batterier, til korrosjonsbeskyttelse eller pigment i maling og i metallegeringer
- Kadmium brukes blant annet i stålindustrien som rustbeskyttende belegg på jern og stål, og til nye nikkel-kadmium batterier (kilde: snl.no)
- Kvikksølvet tas ut av knappcellebatterier og sendes til deponi der det blir forsvarlig lagret.
- Nikkel og kobolt blir brukt til metallegeringer i stålindustrien
Ansvarlige returselskap
AS Batteriretur
Rebatt AS
Batterigjenvinning AS
Tilbake til fakta om avfall